Shrap-Drakers Fishing Forum
Szczupaki i bolenie łowimy od 1 maja
Witam!
Kolego Dienekes w Regulaminie Amatorskiego Połowy ryb jest wyraźny zapis:

"3.2. Zabrania się łowić ryb w ustalonych dla nich okresach i miejscach ochronnych,
takich jak: tarliska, w tym krześliska, zimowiska, mateczniki oraz w obrębach
ochronnych i hodowlanych."

Chyba,że ja coś źle interpretuję. Smutny
Pozdrawiam
Odpowiedz
Nie, nie - wszystko w porządku. Sęk w tym, że aby postępować całkowicie lege artis, trzeba było by w ogóle nie łowić ryb przez okrągły rok. Dokuczacz Wszak zawsze może zdarzyć się tak, że ryba chroniona w danym miejscu lub czasie skusi się na przynętę przeznaczoną dla innego gatunku, w ramach metody zgoła odmiennej niż dedykowana właśnie tej określonej rybie. W mojej skromnej opinii, zakaz łowienia przez Ciebie cytowany należy w szczególności interpretować jako zakaz zabierania tych ryb z akwenu. Trudno przecież wyobrazić sobie, że wędkarz, świadomy obowiązujących przepisów, siłą woli lub innymi tajemnymi środkami sprawi, by np. od 1 stycznia do 1 maja szczupaki ignorowały jego, dajmy na to - kleniowy, wabik Oczko

Osobiście cierpliwie czekam na Święto Szczupaka i powstrzymuję się od spininngowania przez 1-szym maja, ale nie widzę nic zdrożnego w połowie, który skończy się wyholowaniem ryby, w jej ochronnym okresie. Najważniejsze by w opisywanej sytuacji ryba jak najszybciej wróciła do wody. Zresztą, jak ktoś trafnie zauważył, adresatami okresów i wymiarów ochronnych są wędkarze, którzy łowią dla rybiego mięsa (niekoniecznie mięsiarzy).
Odpowiedz
Zgadzam się z Tobą dinekes. PZW źle określa i niedokładnie precyzuje przepisy(właściwie pozostawia je każdemu wędkarzowi do indywidualnej analizy).Bardzo trudno jest dobrze zinterpretować ich postanowienia, zatem człowiek gubi się w samoocenie własnych zachowań.Gdyby to wszystko było napisane -czarno na białym i jednoznacznie-ale życie człowieka opiera się przecież na wyborach-sami tworzymy sobie trasę życia. Co by nie zaśmiecać wątku, również napiszę-czekam na kaczki do maja Usmiech choćby miałaby mi ręka uschnąć, a każdemu z Was życzę tylko dobrych decyzji Figielek Pozdrawiam.
Odpowiedz
Regulamin PZW jest hm... no dziwny. Jeśli chodzi o wymiary i okresy ochronne - są to głównie przepisy dla ludzi, którzy ryby zabijają. To przed nimi RAPR ma chronić to co pływa w wodzie. Dla ludzi, którzy nie zabiją ryb, pozostaje mentalność i szacunek - o czym zaraz.

Z ichtiologicznego punktu widzenia - choć ichtiologiem nie jestem (a szkoda) - tarła ryb nie da się umieścić w sztywnych ramach kalendarza. Tarło zależy od temperatury wody, stanu wody, temperatury powietrza, a więc generalnie od pogody. A kalendarz mniej więcej określa statystycznie - jaka pogoda powinna być w danych ramach czasowych. Co ostatnio sprawdza się bardzo różnie.

Wracając do wędkarzy - którzy szanują ryby. Przedstawię to na moim przykładzie. Nie zabieram ryb, okresy ochronne traktuję jako ścisłe ramy - ale nie zawsze - jeśli w tym roku sobota jest dniem poprzedzającym 1 maja.... to pewnie pójdę na ryby z nastawieniem się na bolenia. Jeśli go gdzieś zobaczę. Przecież go wypuszczę, a boleniowi te parę godzin różnicy podejrzewam nie będzie przeszkadzać. ALE... jeśli zobaczę - że taki boleń jest pełen ikry albo mlecza - na pewno go nie będę łowił z premedytacją do końca maja.

Szczupak - nie lubię - traktuję jako przyłów - mają spokój u mnie Usmiech

Sandacz - nie wyobrażam sobie łowić sandaczy na tarliskach!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Zgroza do boga! Dla mnie żelaznym terminem jest 1 czerwiec - na który czekam od 31 grudnia. I koniec. I ta sama zasada co wcześniej - jeśli z ikrą - odstawiam wędkę natychmiast.

Klenie i jazie - to samo. Choć można je łowić ciągle - to jeśli są w tarle - nie łowię.

Taka jest moja mała filozofia, którą można podsumować jednym zdaniem - "nie rób drugiemu co Tobie nie miłe" Usmiech
http://www.facebook.com/ShrapDrakers/
Odpowiedz
Brawo Tomek.Oklasky
Postawa godna naśladowania i szkoda,
że tak mało jest naśladowców tego co
jest dobre a tak wielu naśladują to co
z natury jest złem Beczy

pozdrawiam waldi-54Papa2
[życie zaczęło się w wodzie,
woda to mój żywioł]
Odpowiedz
wojtek_b napisał:

"..."3.2. Zabrania się łowić ryb w ustalonych dla nich okresach i miejscach ochronnych,
takich jak: tarliska, w tym krześliska, zimowiska, mateczniki oraz w obrębach
ochronnych i hodowlanych."

jeśli nazywamy się ETYCZNYMI wędkarzami to ten zapis z RAPR powinien być dla NAS świętym i nie powinno mieć żadnego znaczenia czy ryby łowione w okresie ochronnym będą wypiuszczane i czy są już po tarle Paluszkiem
i żelaznym terminem do połowu bolenia i szczupaka powinien być 1 maja
jeśli wytrzymaliśmy 4m-ce to chyba nikomu nie zrobi różnicy jeden dzień...

dla mnie osobiście wędkarz, który z pełną świadomością nastawia się na połów ryb będących w okresie ochronnym jest takim samym KŁUSOLEM jak ten co "łowi" ryby prądem i szarpakiem !!!!!!!!!!!!!

dziękuje za uwagę to tyle z mojego punktu widzenia !!!!!!!
Odpowiedz
tak żeby było ciekawiej, dzisiaj kolega z pracy dzwonił do komendanta PSR i telefonicznie uzyskał potwierdzenie, że można już 30 kwietnia łowić szczupaki ???
teraz to już jestem Glupek
Odpowiedz
No i wszystko jasneDobani!

Znaczy się - ciemneBezradnyKrzykBoisie?

Tym bardziej, że:
http://www.pzw.org.pl/home/wiadomosci/44373/60/komunikat_w_sprawie_okresu_ochronnego_szczupaka
Odpowiedz
Zgodnie z przepisami ustawy O rybactwie śródlądowym oraz Regulaminu Amatorskiego Połowu Ryb, które stanowią, że ,,Jeżeli pierwszy lub ostatni dzień okresu ochronnego dla określonego gatunku ryb przypada na dzień ustawowo wolny od pracy okres ochronny ulega skróceniu o ten dzień’’ Zarząd Główny PZW komunikuje, że pierwszym dniem połowu szczupaka będzie w bieżącym roku dzień 1 maja. Wynika to z tego, iż ostatni dzień okresu ochronnego dla szczupaka, czyli 30 kwietnia, wypada w sobotę, a ta nie jest dniem ustawowo wolnym od pracy.

Antoni Kustusz
rzecznik prasowy ZG PZW
http://www.facebook.com/ShrapDrakers/
Odpowiedz
Zdublowaliśmy się bysiorku:buziak:
Odpowiedz

Shrap-Drakers.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone © 2024.

W celu zachowania najwyższej jakości usług wykorzystujemy informacje przechowywane w plikach cookies. Zmiany zasad korzystania z plików cookies można dokonać w ustawieniach przeglądarki.